Echtscheiding

Sinds 2004 houd ik mij als Echtscheidingsmediator actief bezig met Echtscheidingsbegeleiding. Sinds 1987 ben ik Financieel Planner en dat betekent dat ik gespecialiseerd ben in financiële zaken zoals fiscaliteiten, pensioen, hypotheek, (spaar)polissen en alimentatie. Ik ben mij in 1998 verder gaan specialiseren en dit heeft geleid tot de universitaire titel Master in Financial Planning aan de UvA in 2002. De opleiding tot mediator heb ik tevens afgerond evenals diverse cursussen over echtscheiding en de vele facetten hiervan.

Emotioneel

Scheiden is in meerdere opzichten een pijnlijk proces. Wanneer het je treft, ben je emotioneel aangeslagen terwijl de situatie van je vraagt dat je toch ergens je eigen belang verdedigt. Gevoelens van pijn, verdriet, gekwetstheid en soms woede bemoeilijken wederzijds begrip en het gevaar bestaat dat discussies steeds weer uitdraaien op ruzie. In dat geval wordt het moeilijker om gedurende het scheidingsproces afspraken te maken met je partner en soms lopen de spanningen zo hoog op dat contact helemaal wordt vermeden. Scheiden is echter ook een financiële kwestie!

Belangrijke zaken

Dus moeten er aan de andere kant ook zaken worden geregeld die geregeld moeten worden en dit gaat vaak over geld of belangen. Technische zaken en emotie gaan over en weer en dat maakt het niet gemakkelijk. Als dit niet goed wordt opgepakt eindigt een dergelijke conflictsituatie vaak bij de rechter. Uit onderzoek is gebleken dat beide partners denken 80 procent kans te hebben om te winnen als ze naar de rechter gaan. Toch krijgt één van beide partners ongelijk, waarmee de kans op een prettig contact in de toekomst nog kleiner wordt en er dan vaak onbegrip ontstaat over het niet begrepen worden en het gevoel in de kou te staan. U weet natuurlijk ook dat een rechter ook een gewoon mens is die recht spreekt, maar niet altijd gelijk heeft! Kan het niet anders? Ja. Met echtscheidingsbegeleiding van Separaad kan het anders.

Onpartijdig

In de eerste plaats al dat uw afspraak in de avond kan plaatsvinden als u dit beiden prettig vindt, dat kennis en kunde aanwezig is én onpartijdigheid. Bovendien is de drempel heel laag en ben ik goed en vrijwel altijd bereikbaar. U hoeft niet langs een secretaresse die meldt dat de heer Schilder vandaag niet op kantoor is. Normaliter wordt er op uw e-mail binnen een paar uur gereageerd. In principe wordt er wekelijks een afspraak gemaakt en gemiddeld moet in een paar afspraken het convenant en eventueel een goed doordacht ouderschapsplan met een omgangsregeling klaar zijn. Maar: ‘it takes two to tango’.